Warsztaty gastronomiczne 

zdjęcia

W ramach jubileuszowego X Tygodnia Przedsiębiorczości uczniowie klasy szóstej odwiedzili wodzisławski Zespół Szkół Ekonomicznych, gdzie uczestniczyli w warsztatach Cztery pory roku - jak wykorzystać produkty sezonowe w kuchni i dlaczego pizza jest taka pyszna? Po umyciu rąk uczniowie zostali podzieleni na grupy i przydzieleni do poszczególnych zadań. Po zapoznaniu z wybranymi przepisami przystąpili do właściwego działania. Miło było patrzeć jak radzili sobie obierając ziemniaki, trąc marchewki czy wyrabiając drożdżowe ciasto. Najwięcej radości przysporzyła im jednak degustacja przygotowanych dań i możliwość poczęstowania nimi swoich kolegów i koleżanek. Kanapkowa przystawka z oliwkową pastą, żurek na zakwasie z jajeczkiem, kluski na parze z truskawkowym koktajlem, cebularze i w końcu na deser kisiel z marchewką okazały się przysłowiowym niebem w gębie. Wielu z uczniów już teraz przyrzekało, że z pewnością wróci tu w charakterze ucznia. Zajęcia bardzo się podobały i pokazały, że małym nakładem pracy można przygotować coś wspaniałego.

Katarzyna Holesz